Wolf-werend

Sinds maart 2020 werk ik bij schaapskudde de Ommekeer. Een zeer vooruitstrevende kudde die veel maatregelen neemt om de schapen te beschermen tegen wolven. Ik ben vanaf het begin mee genomen in het proces van afrastering plaatsen en door de jaren heen hebben we veel geleerd.

Je moet op de omgeving letten, de mogelijkheden om te jagen, springen, graven, benaderen en hoe je dieren binnen het raster reageren. Alles hebben we gemonitord met wildcamera’s en na aanvallen veel gesprekken met experts. Zo is er de keuze gemaakt om kudde beschermingshonden in te zetten. Tegenwoordig loop ik dus met 300 schapen, 2 drijvende honden en 2 tot 3 kudde beschermingshonden.

De ervaring en kennis die ik heb opgedaan met de flexnetten heb ik doorgetrokken naar het huisvesten van mijn pony. Hier heb ik inmiddels een vaste wolfwerende paddock uitgedacht, berekent en opgezet.

Ook heb ik contact met paardenhouders die kudde beschermingshonden hebben, deze honden hebben ze via mij gekregen.

Al deze ervaring en kennis wil ik graag met jou delen. Ik denk dat deze kwestie alle veehouders/dierhouders raakt en we elkaar hier in moeten helpen.

Ik heb veel ervaring maar het is natuurlijk nooit wolfproof, het blijft werend. Als ik iets niet weet dan zeg ik dat ook eerlijk en ga ik het voor je uitzoeken. Ik heb er de contacten voor en ben aangesloten bij Werkgroep Wolf Nederland. Ik probeer zoveel mogelijk te kijken vanuit jou persoonlijke situatie, wat voor jou haalbaar is en het welzijn van jou dieren niet benadeeld.

kijk ook gerust op de website van Werkgroep Wolf Nederland: https://werkgroepwolf.nl/

Reacties zijn gesloten.